top of page

Nedir Bu "Karting"?

Karting nedir, ne işe yarar?

Karting, motor sporlarının bir disiplini, hatta 'anaokulu'. Pilotlar 4 açık tekerlekli yarış kartlarıyla ulusal/uluslararası onaylı, ölçekçe küçültülmüş araba yarış pistlerinde rekabet ederler. Kart yarışları, motor sporlarına giriş yapmak isteyen pilotlar için, diğer yarış disiplinlerine kıyasla daha düşük maliyetli olmalarından ötürü bir okul olarak da kullanılır. Formula 1 zirvesine erişmiş ve de tarihe geçmiş pilotlarının her birinin kariyerinde 6-7 yaşlarından başlayan karting dönemleri vardır ve karting bir pilotun yarış arabasına adapte olabilmesi için en çok tercih edilen basamaktır. Ferrari, Mercedes-AMG, McLaren gibi büyük takımlar da akademilerinde yetiştirdikleri veya yetiştirecekleri sürücülerinin karting kariyerlerinden itibaren programlarında yer edinmelerine önem verirler.

Kimler yapabilir ve gereklilikleri nedir?

Yarışmaya başlamanın yaşı yoktur, tam anlamıyla 7'den 70'e yapılabilecek bir spordur. Bunun yanında tabii ki yüksek performanslı yarış araçlarını kontrol edebilmek için de fiziki gereksinimleri vardır. Direksiyonu çevirmek için gerekli olan güç, vücudunuza etkiyen 3G’ye varan çok yönlü ivmeler, santimetreler ötenizde 15.000 devirde 100-120°C aralığında çalışan motor paketinin bütün vücudunuzu saran sıcağı ve tüm bunlar birleştiğinde aracı pistte tutmak için harcayacağınız efor direksiyon başında geçireceğiniz her 1 saat için yakacağınız ortalama 600 kalorinin sebebidir. Fiziksel zorlukların üstesinden gelmek için takip ettikleri yoğun programların yanında yarış pilotları mental olarak da güçlü olmak zorundadır, motor sporlarının doğasındandır, her şey bir anda gelişebilir. Saniyelerin ondalık dilimleri içinde sonunculuktan birinciliğe, birincilikten sonunculuğa çok hızlı yolculuklar yapabilirsiniz.

Araç özellikleri

Yarış kartlarının hızları, rekabet ettikleri kategorilere göre farklılık gösterebilir. 50 beygirlik, 3 saniyenin altında 0'dan 100'e erişebilen araçların yarıştığı kategorilerin yanında, 9 beygirlik küçük hacimli motorlu araçlarla mücadele edilen kategoriler de mevcuttur. Karting araçlarının motorları güçlü gibi görünmeyebilir, ancak bir yarış kartının sürücüsüyle birlikte ortalama 160kg olduğunu da göz önünde bulundurduğumuz zaman, bu araçlar hızlanma ve de özellikle viraj dönme konusunda fazlasıyla kabiliyetlidir.

Risk ve Birey gelişimi

Aileler yarışmanın çocukları için tehlikeli olduğunu düşündükleri için, onları pistlerden uzak tutmaya eğilim gösterirler. Bu alışılagelmiş ve anlaşılır bir yaklaşımdır. Bununla birlikte yarış kartlarında güvenlik faktörü, giyilmesi zorunlu olan kask, yanmaz tulum, eldiven ve kaburgalık gibi ekipmanlar ile birlikte yüksektir.

Karting sporunun dinamikliği ve mili saniyeler içinde karar alma yetisi gerektirmesi, 7'den 70'e birey gelişimine konsantrasyon, koordinasyon, yargı ve karar mekanizmalarına katkıda bulunur.

Türkiye'de motor sporları ve yarış pilotu olmak

rhs-pan_edited_edited.jpg

Buluşturuyoruz

Bizim amacımız motor sporları bilincini ve kitlesini genişletmek, tutkunları birbirleriyle ve asfaltla buluşturmak.

Organizasyonlar

YEKESKAN.com olarak birleştirici bir girişim olma amacımız doğrultusunda çeşitli organizasyonlar düzenliyor ve tutkunları bir araya getiriyoruz.

Sen de bu organizasyonların bir parçası olmak istiyorsan takipte kal!

Yaklaşan Organizasyonlar

30 Temmuz Pazar

YEKESKAN.com Ankara Karting Yaz Yarışları

bottom of page